sobota 14. novembra 2009

Zázrak menom OVOCIE

Jablko
Má málo kalórií, je vhodné teda aj pri chudnutí, znižuje cholesterol , pomáha pri bolestiach hlavy. V ústach obnoví zdravé prostredie s menšou pravdepodobnosťou tvorby zubného kazu! V šupke sa nachádza veľa výživných látok. Zaujímavé je, že jablká s červenou šupkou obsahujú až 5-krát viac antioxidantov ako tie so zelenou. Vitamín C v jablku posilňuje imunitu a keďže sa varom ničí, je najlepšie jesť surové jablko so šupkou!






Hruška
Opäť vitamín C, vláknina, meď, draslík. Na čo je to dobré? To všetko nás chráni pred rakovinou, znižuje cholesterol, skvele sa s tým chudne a je to rýchly zdroj energie. Ak máš zvýšenú spotrebu tekutín, je oveľa lepšie si dať hrušky, než sa nalievať množstvami minerálnej vody. Hruška napomáha rast, podporuje trávenie, upokojuje tvoje nervy. Hrušku si ale nedávaj pri hnačke, ak ju nechceš mať ešte väčšiu!










Citrón

Zlepšuje využitie mnohých prospešných látok v organizme (bielkoviny, vápnik, železo), čím zväčšuje ich účinok. Vyplavuje tuky, posilňuje imunitný systém, kŕčové žily pri ňom nemajú šancu. Americkí vedci odporúčajú pred cvičením zjesť dužinu celého citróna, potom budeme vraj výkonnejší a odolnejší. Ale pozor - citrón nie je až taký svätý - jeho vysoká kyslosť môže porušiť zubnú sklovinu!









Pomaranč

Starý dobrý vitamín C prebýva aj tu. Inak bez neho by sme trpeli chronickou únavou, pretože dodáva telu vitalitu a udržiava aj štíhlosť. Z vitamínu B budeš mať zas krásnu pleť a zdravé vlasy. Vápnik sa ti postará o spevnenie kostí a zubov. A čo je novinka? Vraj jeden pomaranč denne pomôže zastaviť krvácanie ďasien! A pozor - v bielej časti šupky je tiež nespočetne veľa už vymenovaných vecí, preto je asi 11-krát zdravšie zjesť jeden pomaranč aj s kúskami bielej časti šupky, než si kúpiť tzv. 100% šťavu!







Broskyňa
Nízkokalorická, plná vitamínov, protistresové účinky, zlepšenie nálady, odstránenie nervozity a pocitu strachu. Za to všetko môže broskyňa a horčík, selén, zinok a pár ďalších užitočných "vecičiek", ktoré sú v nej!











Kivi
S množstvom vitamínu C môže konkurovať aj pomaranču. S kivi ľahšie zvládneš stres, viac sa sústredíš a budeš v duševnej pohode. Zvýši ti imunitu, takže naň nezabúdaj pri prechladnutí či chrípke!












Ananás
Niektorí tvrdia, že minerálov a vitamínov obsahuje pomerne málo, iní sú zas presvedčení o opaku. Tak či tak má ananás jednu látku, ktorá je prospešná a zriedkavá. Volá sa bromelín, ktorý znižuje napríklad svalové napätie pri menštruačných alebo svalových kŕčoch a pomáha pri črevných poruchách a hnačke, dokonca zmierňuje prejavy úpalu!














Banán
Ak ješ veľa slaných jedál, v tvojom tele sa nachádza veľa sodíka, ktorý potom viaže všetku vodu a zvyšuje krvný tlak. Výsledok? Si nervózny, podráždený, malátny, bolia ťa svaly. Banán obsahuje draslík, ktorý má presne opačný účinok plus pomáha aj pri poruchách spánku a ešte ťa aj rýchlo zasýti. Ani zatočiť s hnačkou nemá žiadny problém - patrí do tzv. "veľkej protihnačkovej štvorky" (banány, sucháre, ryža, jablčný pretlak)!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára