sobota 14. novembra 2009

Učiť sa, učiť sa, učiť sa!

Celý život o ničom inom nepočujeme. Len ako sa k učeniu dokopať? Kamoš vie, ako na to!
-Ako prvé je maximálne dôležité sadnúť si nad knihy! NEODKLADAŤ TO! Veľmi dobre sa učí vo vyvetranej miestnosti, pretože tvojmu mozgu je dodávané väčšie množstvo kyslíka. Dôležitá je aj správna teplota, určite sa ti nebude chcieť učiť v izbe kde je 35°C alebo tuhá zima. Nezabudni na tekutiny! Bez vody to jednoducho nejde. Najlepší je zelený čaj, ktorý podporuje mozgové bunky a čaj z ginka pre pamäť. Povráva sa, že pri učení pomáhajú taktiež oriešky, sušené ovocie a kokos. Čo sa týka kávy, môžeš si ju dať, no nepreháňaj to!
-Až keď je tvoje telo v absolútnej pohode, nič ťa nevyrušuje a tvoja myseľ je schopná sústrediť sa iba na jedno, môžeš sa začať učiť! Pre efektívnejšie učenie je dobré, keď si zvýrazníš nadpisy a podstatné veci. Fakt to funguje, zapamätáš si toho oveľa viac! Tiež dosť pomáha "výcuc": tie najdôležitejšie veci si prepíš na papier a pomôže ti to ako osnova. Pamätaj na to, že je dôležité povedať si učivo aspoň raz nahlas a nie iba v mysli!





-Ak patríš medzi tých, čo nevedia fungovať bez hudby, skús si pustiť music, ktorá v tebe
nevyvoláva chuť tancovať. Avšak lepšie je mať hudbu vypnutú a okolo seba ticho, pretože sa rýchlejšie naučíš a mozog sa bude venovať iba tej danej činnosti!
-Stopuj si, koľko času venuješ učeniu! Efektívne je, ak sa látke alebo okruhu venuješ 30 minút, potom si daj aspoň 5-minútovú prestávku - napr. umy riad, vybehni na prechádzku, ale určite nepozeraj telku alebo nesurfuj na nete, pretože si neoddýchneš, ale mozog ešte viac zaťažíš! Nezabudni, že po naučení si látku musíš zopakovať! Nemusíš si sadnúť za stôl a iba čítať a čítať. Lepšie spravíš, ak nad učivom porozmýšľaš a rozoberieš ho. Ak niečomu nerozumieš, pýtaj sa!
-Vieš vôbec, kedy sa máš učiť? Si ranný alebo večerný typ? Prieskumy tvrdia, že najlepšie sa učí piatej ráno a okolo 16:00 až 17:00, je to však individuálne. Určite sa neuč hneď, ako prídeš zo školy. Práve vtedy na teba dolieha najväčšia únava z priveľkého sústredenia v škole (avšak aj toto je individuálne!).


Zapamätáš si:
20% z toho, čo si počul
30% z toho, čo si videl
50% z toho, čo si počul aj videl
90% z toho, čo si sám/sama predviedol/predviedla

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára